Meni Zapri

Izvozni zajtrk presegel pričakovanja

Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj (OOZ Kranj) smo včeraj, 15. januarja 2019, v okviru evropskega projekta Connect SME Plus izvedli IZVOZNI ZAJTRK. Na dogodku smo se pogovarjali o izvoznih izzivih MSP-jev, pri čemer sta nam s svojimi bogatimi izkušnjami na področju mednarodnega poslovanja pomagala izvozni strokovnjak in svetovalec ABA, mag. Miran Breznik ter direktor zimske divizije Elan, mag. Leon Korošec.

V okviru projekta Connect SME Plus se je novembra 2018 pričela izvajati t. i. Čezmejna šola internacionalizacije, tj. usposabljanje za internacionalizacijo, v katerega smo na slovenski strani vključili 25 MSP-jev, na avstrijski strani pa 22 MSP-jev. Projekt pa ne pozablja tudi na vse druge MSP-je, ki jih zanima mednarodno poslovanje in bi se radi širili na tuji trg. Z ustanovitvijo t. i. HELP DESK točk, ki delujeta na OOZ Kranj in na SGZ v Celovcu ter izvedbo dogodkov, kot je včerajšnji izvozni zajtrk, želimo zainteresiranim MSP-jem nuditi podporo pri širjenju svojega posla na tuje trge.

Na izvoznem zajtrku je mag. Leon Korošec zbranim udeležencem (MSP-jem) predstavil zgodbo Elana. Poudaril je, kako pomembno pri prodaji je, da podjetja poznajo svoj »zakaj«, torej da vedo, zakaj počnejo to, kar počnejo. Udeležence je spodbujal, naj kupcem povedo svoje zgodbe in naj bodo pri tem avtentični. Preden se podjetja podajo na tuji trg, morajo dobro poznati svojo zgodbo in po drugi strani vedeti, »zakaj« domači kupci kupujejo in potrebujejo njihov izdelek. O tem je nekaj več spregovoril mag. Miran Breznik, ki je poudaril, da morajo podjetja pred vstopom na tuji trg preveriti, ali ta ista atraktivnost, ki obstaja doma, obstaja tudi na tujem trgu.Foto: Anže Hvasti

Vstop na novi trg namreč predstavlja investicijo in slabo je, če podjetje izbere napačen trg, pa je lahko vse drugo naredilo prav. S to sklepno mislijo smo včeraj zaključili naš prvi izvozni pogovor, na katerem smo se sicer pogovarjali tudi o pomembnosti poznavanja jezika trga, na katerega želi podjetje vstopiti, na pomembnost same predstavitve izdelkov/storitve ipd. Dogodek je povezoval g. Primož Kristan, vodja projekta Celje International, udeležba na dogodku pa je presegla naša pričakovanja. Slednje nas izjemno veseli, saj bomo letos v okviru projekta organizirali še dva izvozna pogovora.

Avtorica: Barbara Rupar, vodja čezmejnih projektov

Scroll Up