Meni Zapri

Export Talk – 17.6.2019

Izvozni pogovor / Export talk na OOZ Kranj

TOREK – 17.6.2019

aktualna novica_oozkranj

Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj (OOZ Kranj) smo včeraj, 17. 6. 2019, v okviru evropskega projekta Connect SME Plus izvedli že drugi izvozni pogovor, na katerem smo se pogovarjali o izvoznih izzivih MSP-jev, pri čemer so nam s svojimi bogatimi izkušnjami na področju mednarodnega poslovanja pomagali svetovalci pri agencijah ABA Avstrija ter BABEG, svojo poslovno pot in številne izkušnje pa je z nami delil tudi g. Drago Lemut iz podjetja Le-Tehnika d.o.o., ki je udeležence pogovora ob koncu popeljal tudi na ogled samega podjetja.


OOZ Kranj od aprila lani izvaja projekt Connect SME Plus, ki je sofinanciran iz evropskega čezmejnega programa Interreg Slovenija – Avstrija 2014-2020. Cilj projekta je pospeševanje čezmejnega poslovanja malih in srednjih podjetij v obmejnem območju. OOZ Kranj v projektu nastopa v vlogi vodilnega partnerja, projekt pa izvaja skupaj s še štirimi projektnimi partnerji: slovensko podjetje NETS, d.o.o., Kranj, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu, FH JOANNEUM (Univerza uporabnih znanosti) iz Gradca ter avstrijsko podjetje trinitec IT Solutions & Consulting GmbH.

V okviru projekta Connect SME Plus smo med novembrom 2018 in majem 2019 izvedli usposabljanje za samostojno internacionalizacijo MSP, t. i. Čezmejno šolo internacionalizacije, v katero je bilo vključenih 45 MSP z obeh strani meje. MSP so tekom modulov usposabljanja pridobila znanja s področja moderne internacionalizacije in čezmejnega poslovanja, medkulturnega managementa, digitalne prodaje in marketinga, inovativnosti proizvodov in poslovne odličnosti ter mednarodnega komuniciranja. Vključena MSP so v okviru usposabljanja pripravila tudi lastne akcijske načrte za internacionalizacijo. Projekt pa ne pozablja tudi na vse druge MSP-je, ki jih zanima mednarodno poslovanje in bi se radi širili na tuji trg. Z ustanovitvijo t. i. HELP DESK točk, ki delujeta na OOZ Kranj in na SGZ v Celovcu ter izvedbo dogodkov, kot je včerajšnji izvozni pogovor, želimo zainteresiranim MSP-jem nuditi podporo pri širjenju svojega posla na tuje trge.

Na včerajšnjem izvoznem pogovoru sta izvozna svetovalca pri avstrijski agenciji ABA, Mag. Gerlinde Gahleitner ter Mag. Miran Breznik, udeleženim predstavila glavne značilnosti avstrijskega trga, postopek registracije d.o.o. ali s.p. ter razlike med njima, sistem obdavčitve in plač zaposlenim ipd. Mag. Breznik je predstavil tudi primere uspešnega poslovanja slovenskih podjetij v Avstriji. Nadalje je g. Jernej Dvoršak iz Agencije za spodbujanje investicij – BABEG udeleženim predstavil fokusne panoge na avstrijskem Koroškem ter možnosti državnih vzpodbud za ključne panoge v regiji. Za določene panoge lahko na avstrijskem Koroškem podjetja prejmejo tudi do 75 % vzpodbud v obliki nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov. Prav poseben gost včerajšnjega dogodka pa je bil ustanovitelj podjetja Le-Tehnika v Kranju, g. Drago Lemut, ki je zbranim predstavil svojo poslovno pot ter razvoj podjetja Le-Tehnika. Podjetje, za katerega pravi, da sicer pretežno dela z Evropo, da pa ne pozna meja, je s svojimi proizvodi trenutno prisotno po celem svetu. Njihove LED cestne luči osvetlujejo dostop do podjetja Marcedes, Deutsche Bank, avtocesto v Stockholmu, Luxembourgu ipd. Pravi, da je prava umetnost podjetnika v tem, da najde prave ljudi – v njegovem primeru inovatorje in inženirje po duši. Kot že gosti pred njim pa je tudi g. Lemut, ki govori kar 17 jezikov, poudaril pomembnost znanja jezikov pri poslovanju na tujem trgu, saj je to tisto orodje, ki omogoča, da sogovorniku zares predstaviš svoj produkt in se mu prijateljsko približaš. Nobenega dvoma ni, da lahko tudi temu znanju pripisujemo
zasluge za uspeh podjetja Le-Tehnika.

Ob koncu pogovora je g. Lemut vse prisotne povabil na ogled podjetja, kjer nam je velikodušno predstavil prostore in sam proces dela v podjetju. Kot lastnik hotelske dejavnosti pa je udeležence popeljal tudi po hotelu Azul v Kranju.

Scroll Up